2008. június 16., hétfő

Mikor? Hová?



MIKOR ?
A mediterrán Adria májustól októberig alkalmas a nyaralásra, magyar embernek a június-szeptember javasolt. Ha a gyermek és az iskola nem akadályoz meg, bátran vágjunk neki június elején. Lényegesen olcsóbb, mint augusztusban és akár még jobb időt is kifoghatunk. A szeptember legeleje is jó ötlet lehet, lényegesen több a hely, az idő pedig még mindig nagyon jó. A kisebb üdülőhelységekben elő- és utószezonban nem kell fizetni a parkolásért.
Az augusztusi nyaralást inkább a közösségi emberek válasszák. Valami jót is kellene mondani erről, de nem tudok. Foglalás nélkül nem javasolt az utazás.


Hová?

A kérdés összefügg az időponttal. Augusztusban Isztria tengerpartja, viszonylagos közelsége miatt tökéletesen megtelik. Minden. Kezdő Horvátországosoknak kora nyáron javasolt. Közel van, végig autópályán mehetünk és szép. A Rovinj környéki üdülőtelepek, kisgyerekkel pedig Medulin környéke kellemes nyaralást ígér. Ha esetleg rosszabb időt fogunk ki, Rovinj vagy a Belső-Isztria várai, vagy Pula egész napos programot adnak. Érdekes lehet még Opatija környéke, Icici, Lovran, Medveja városkák, de ezek kicsivel drágábbak.
A Kvarner-öböl szigetei (Krk, Cres, Losinj, Rab ) némileg nyugisabbak, Krk-re híd vezet, nagyobb szabadságot ad, a többire kompozni kell, amiről később. Nem kell megijedni, csak az innenső felük ilyen kopár.
Kicsit lejjebb: Pag és Vir-sziget. Pag-fanatikust már láttam. Nézőpont kérdése. Előnye, hogy ő is megközelíthető hídon. Vir-sziget eleve hátránnyal indul a magyarok körében, amit nem tudom, hogy tud ledolgozni. Ha valaki tud valami pozitívat mondani róla, ígérem ideírom.
Trogir és környéke már az igazi Dalmácia, kedvelt úticél, magyar történelmi vonatkozásokkal. Szállást Trogirtól északra: Vranjica, Marina környékén érdemes keresgélni, de jó választás Ciovo szigete is. Split meglátogatásáról ne feledkezzünk meg, ha itt járunk!
Omis: a Cetina folyó torkolatánál egy gyönyörű fekvésű kisváros. Raftingtúrák kiindulóközpontja.
A Makarskai Riviéra a tengerpart talán legszebb része. A 2000 méterhez közelítő Biokovo hegység húzódik végig a part mentén. Strandjai aprókavicsosak. Brela, Makarska, Tucepi, Podgora szálláshelyei ideális pihenőhelyek. A Makarska fölötti Sveti Jure csúcsról és az odavezető útról érdemes gyönyörködni a tengerpart panorámájában.

Nincsenek megjegyzések: