2008. június 16., hétfő

Autóval Horvátországba


Horvátország autóval

Akár 6-7 óra alatt megközelíthetőek a tengerparti nyaralóhelyek Horvátországban, hiszen egészen Splitig sztrádán haladhatunk.
Goricantól, a horvát határállomástól Zágrábig a sztráda-használati díj 36 kuna (1305 forint), Karlovacig 52 (1890 forint), s ha az Isztriára tartunk, Rijekáig 92 kunát (3344 forint) kell fizetnünk. A félsziget déli csücskéig további 28 kunát (1017 forint) kérnek. Aki Krk szigetre tart, 30 kunát különítsen el a hídon való áthaladáshoz. Ha Karlovactól dél felé vesszük az irányt és valamelyik dalmát nyaralóhelyre vagy szigetre igyekszünk, a Zágráb-Split autópályán haladjunk tovább. Zadarig a határállomástól 141 kunát (5125 forint) kell fizetni személyautóra, Sibenikig 170 (6179 forint), Splitig pedig összesen 193 kuna (7015 forint) az autópálya-használat díja. (Egy kuna körülbelül 36 forint.) Ne feledjük, Horvátországban július-augusztusban van a főszezon, s szombatonként van turnusváltás, így ezeken a napokon lehetnek kisebb-nagyobb fennakadások a közlekedésben, nem beszélve a kompokra való hosszabb várakozási időről. Az autópálya díjakról és a forgalomról részletesen a http://www.hak.hr/ és http://www.hac.hr/, a kompok menetrendjéről és díjairól pedig a http://www.jadrolinija.hr/ weboldalakon lehet tájékozódni. (Tipp: kilométer és díjkalkulátor http://www.hac.hr/modules.php?r=autoceste).
A legnagyobb megengedett sebesség lakott területen 50 km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, autópályán 130 km/óra, lakókocsit vontató gépjárművek és autóbuszok számára pedig 80 km/óra. Ezeket érdemes betartani, máskülönben akár 500 kunára is megbüntethetnek (18 ezer forint). Főként a iskoláknál kell vigyázni, ezeken a szakaszokon előszeretettel mérnek a horvát rendőrök. A 95-ös ólommentes benzin literjéért 8 (290 forint) kunát kérnek, a 98-as ólommentes literje 8,75 kuna (318 forint), a gázolaj literjéért pedig 7,17 kunát kell fizetni (260 forint). (Június 6-i állapot.) Tavaly már gőzerővel építették a benzinkutakat a sztrádák mellett, de magyar viszonyokra senki se számítson: érdemes időben és sokat tankolni. A benzinkutak naponta 7-19 vagy 20 óra között tartanak nyitva, nyáron 22 óráig. A nagyobb városokban és nemzetközi utakon egész napos a nyitva tartás, és autógázt is lehet tankolni. A fényszóró használata városon belül és kívül egyaránt a nap 24 órájában kötelező. Vezetés közben természetesen tilos a mobiltelefon használata, a megengedett alkoholszint pedig 0,000 ezrelék!!!
Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal is átléphetik a határt, külföldi valuta pedig szabadon be- és kivihető 15 ezer kuna értékig. Az értékesebb szakmai és műszaki tárgyakat a határon be kell jelenteni. Az utas kíséretében levő kutyáknak és macskáknak hivatalos, állatorvos által kitöltött nemzetközi igazolvánnyal, oltási könyvvel kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie.

Nincsenek megjegyzések: